Printer Friendly Version 15.02.2023. - Оbeležavanja Dana državnosti Republike Srbije u Briselu @ 15 February 2023 01:02 PM

Dan državnosti Srbije je i ove godine tradicionalno obeležen u evropskoj prestonici, Briselu, oblačenjem simbola grada, statue „Maneken Pis" u šumadijsku narodnu nošnju.

Ambasada Republike Srbije u Kralјevini Belgiji u saradnji sa predstavnicima grada Brisela i belgijskim udruženjem „Prijatelјi Maneken Pisa", svakog 15. februara organizuje obeležavanje Dana državnosti Srbije, oblačenjem statue u srpsku narodnu nošnju. Tradicionalno u podne, kolektivi srpskih diplomatskih predstavništava u Briselu,  pripadnici srpske dijaspore i ostale zvanice, okupili su se na trgu ispred poznate statue, gde je u svečarskoj atmosferi obeležen Dan državnosti.

Ambasador R. Srbije u Belgiji Aleksandar Tasić, obratio se prisutnima, govoreći o srpskoj tradiciji i istorijatu Sretenja ali i o modernoj Srbiji, koja se ubrzano razvija i koja predstavlјa jednu od najbrže rastućih privreda u Evropi.

Tradicionalno, po starom srpskom običaju, poslužena je srpska pogača i so, kao i domaće pite, rakija i drugi prepoznatlјivi nacionalni proizvodi.

Obeležavanju Dana državnosti Srbije, pored ostalih, prisustvovali su i predstavnici Ministarstva spolјnih poslova Belgije, predstavnici grada Brisela, regiona Brisela glavnog grada kao i mnogobrojni prijatelјi naše zemlјe.