Printer Friendly Version 15.02.2023. - Обележавање Дана државности Републике Србије у Бриселу @ 15 February 2023 12:50 PM

Дан државности Србије je и ове године традиционално обележен у европској престоници, Бриселу, облачењем симбола града, статуе „Манекен Пис" у шумадијску народну ношњу.

Амбасада Републике Србије у Краљевини Белгији у сарадњи са представницима града Брисела и белгијским удружењем „Пријатељи Манекен Писа", сваког 15. фебруара организује обележавање Дана државности Србије, облачењем статуе у српску народну ношњу. Традиционално у подне, колективи српских дипломатских представништава у Бриселу,  припадници српске дијаспоре и остале званице, окупили су се на тргу испред познате статуе, где је у свечарској атмосфери обележен Дан државности.

 

Амбасадор Р. Србије у Белгији Александар Тасић, обратио се присутнима, говорећи о српској традицији и историјату Сретења али и о модерној Србији, која се убрзано развија и која представља једну од најбрже растућих привреда у Европи.

Традиционално, по старом српском обичају, послужена је српска погача и со, као и домаће пите, ракија и други препознатљиви национални производи.

Обележавању Дана државности Србије, поред осталих, присуствовали су и представници Министарства спољних послова Белгије, представници града Брисела, региона Брисела главног града као и многобројни пријатељи наше земље.