Printer Friendly Version 20.10.2022. – Ambasador Aleksandar Tasić se sastao sa Stefani Doze, predsednicom Senata Parlamenta Kralјevine Belgije @ 21 October 2022 11:08 AM

Ambasador Tasić razgovarao je 20. oktobra sa predsednicom Senata belgijskog parlamenta Stefani Doze.

Predsednica Senata je prenela svoje utiske nakon posete Srbiji, u septembru ove godine,  i razgovora sa predsednikom Narodne skupštine Srbije dr Vladimirom Orlićem.  Sagovornici su razmotrili trenutno stanje bilateralnih odnosa Belgije i Srbije, naročito sa naglaskom na parlamentarnu saradnju. Razgovarano je o procesu evropske integracije Srbije i izazovima na tom putu, u vezi sa čim je ambasador izneo očekivanja da će Belgija nastaviti da podržava napore Srbije ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Sastanak je bio dobra prilika da ambasador upozna predsednicu Senata o toku Dijaloga sa privremenim institucijama samouprave u Prištini.

Posebna pažnja posvećena je mogućnostima za jačanje privredne i ekonomske saradnje naročito zbog činjenice da Srbija predstavlјa motor razvoja celog regiona a inicijativa „Otvoreni Balkan“ dodatni impuls za nove strane investicije. Potvrđeni su dobri parlamentarni odnosi dve zemlјe a sagovornici su se složili da postoji prostor za njihovo dalјe unapređivanje,  posebno kroz uspostavlјanje međusobnih kontakata između predstavnika dva parlamenta.