Printer Friendly Version 20.10.2022. – Амбасадор Александар Тасић се састао са Стефани Дозе, председницом Сената Парламента Краљевине Белгије @ 21 October 2022 11:03 AM

Амбасадор Тасић разговарао је 20. октобра са председницом Сената белгијског парламента Стефани Дозе.

Председница Сената је пренела своје утиске након посете Србији, у септембру ове године,  и разговора са председником Народне скупштине Србије др Владимиром Орлићем.  Саговорници су размотрили тренутно стање билатералних односа Белгије и Србије, нарочито са нагласком на парламентарну сарадњу. Разговарано је о процесу европске интеграције Србије и изазовима на том путу, у вези са чим је амбасадор изнео очекивања да ће Белгија наставити да подржава напоре Србије ка пуноправном чланству у Европској унији. Састанак је био добра прилика да амбасадор упозна председницу Сената о току Дијалога са привременим институцијама самоуправе у Приштини.

Посебна пажња посвећена је могућностима за јачање привредне и економске сарадње нарочито због чињенице да Србија представља мотор развоја целог региона а иницијатива „Отворени Балкан“ додатни импулс за нове стране инвестиције. Потврђени су добри парламентарни односи две земље а саговорници су се сложили да постоји простор за њихово даље унапређивање,  посебно кроз успостављање међусобних контаката између представника два парламента.