Printer Friendly Version 14.09.2022. - Belgija podržava pristupanje Srbije Evropskoj uniji @ 15 September 2022 03:59 PM

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je danas, tokom razgovora sa potpredsednicom Vlade Kralјevine Belgije Petrom de Sater, da su bilateralni odnosi dveju država dobri i da postoji potencijal za unapređenje političkog dijaloga i saradnje, i to pre svega u oblasti ekonomije.

Brnabić je ujedno izrazila zahvalnost potpredsednici Vlade Belgije na podršci koju njena zemlјa pruža Srbiji na evropskom putu.

Premijerka je navela da je u mandatu odlazeće vlade postignut značajan napredak po pitanju unapređenja osnovnih prava, a pre svega u oblasti rodne ravnopravnosti i zabrane diskriminacije, podsetivši i na usvojene zakone koji regulišu ove oblasti.

Kada su u pitanju ekonomski odnosi, ona je izrazila snažno opredelјenje za dalјe privlačenje belgijskih investitora u Srbiju, a koji su do sada najčešće ulagali u sektor trgovine, polјoprivrede, informacionih tehnologija i obnovlјivih izvora energije.

De Sater je istakla da Belgija zastupa „strog, ali pravičan“ pristup procesu evropskih integracija, te da u tom kontekstu podržava pristupanje Srbije Evropskoj uniji i reforme koje naša zemlјa na tom putu sprovodi.

Ona je ujedno istakla i spremnost za unapređenje saradnje dveju  država na nivou lokalnih vlasti.

Brnabić je izrazila zahvalnost potpredsednici Vlade Belgije na zalaganju i posvećenosti u stvaranju čvršćih veza dveju zemalјa.

De Sater se, zajedno sa premijerkom Brnabić, juče obratila na otvaranju Međunarodne konferencije o lјudskim pravima, koja se u Beogradu održava u okviru Evroprajda.

Izvor/Foto: www.srbija.gov.rs