Printer Friendly Version 14.09.2022 - Белгија подржава приступање Србије Европској унији @ 15 September 2022 03:54 PM

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић истакла је данас, током разговора са потпредседницом Владе Краљевине Белгије Петром де Сатер, да су билатерални односи двеју држава добри и да постоји потенцијал за унапређење политичког дијалога и сарадње, и то пре свега у области економије.

Брнабић је уједно изразила захвалност потпредседници Владе Белгије на подршци коју њена земља пружа Србији на европском путу.

Премијерка је навела да је у мандату одлазеће владе постигнут значајан напредак по питању унапређења основних права, а пре свега у области родне равноправности и забране дискриминације, подсетивши и на усвојене законе који регулишу ове области.

Када су у питању економски односи, она је изразила снажно опредељење за даље привлачење белгијских инвеститора у Србију, а који су до сада најчешће улагали у сектор трговине, пољопривреде, информационих технологија и обновљивих извора енергије.

Де Сатер је истакла да Белгија заступа „строг, али правичан“ приступ процесу европских интеграција, те да у том контексту подржава приступање Србије Европској унији и реформе које наша земља на том путу спроводи.
Она је уједно истакла и спремност за унапређење сарадње двеју  држава на нивоу локалних власти.

Брнабић је изразила захвалност потпредседници Владе Белгије на залагању и посвећености у стварању чвршћих веза двеју земаља.

Де Сатер се, заједно са премијерком Брнабић, јуче обратила на отварању Међународне конференције о људским правима, која се у Београду одржава у оквиру Европрајда.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rs