Printer Friendly Version 18.11.2021. - Selaković razgovarao sa Žiofreom i ambasadorima EU @ 19 November 2021 09:03 AM

Ministar spolјnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se sa šefom Delegacije Evropske unije Emanueleom Žiofreom i ambasadorima država članica EU akreditovanih u našoj zemlјi.

Selaković je naglasio da je članstvo u EU apsolutni prioritet naše spolјne politike i strateško opredelјenje, prenevši da smo u potpunosti posvećeni reformskom procesu i unapređenju svih segmenata našeg društva.

Ocenio je da dinamika pristupnih pregovora treba da bude u skladu sa našim reformskim naporima, ali da ohrabruje što je ovogodišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije pozitivnije intoniran u poređenju sa prethodnim, te da, u tom smislu, očekujemo da će do kraja slovenačkog predsedavanja Savetu EU biti održana Međuvladina konferencija na kojoj će biti otvorena dva klastera.

Ministar je rekao da Srbija održava intenzivan dijalog sa zvaničnicima EU i dodao da veoma pozitivno gledamo na odluku Saveta za spolјne poslove da se razmotri način da se partneri sa zapadnog Balkana uklјuče u diskusiju o spolјnoj i bezbednosnoj politici.

Šef srpske diplomatije naglasio je da je EU najznačajniji spolјnotrgovinski partner Srbije, informisavši sagovornike da je za poslednjih sedam godina trgovinska razmena Srbije i EU povećana 52 odsto, a izvoz srpskih proizvoda u EU uvećan 64 odsto, što je, kako je ocenio, zajednički rezultat.

Selaković je kazao da je Srbija u potpunosti posvećena očuvanju mira i stabilnosti u regionu kroz saradnju i otvoreni dijalog, istakavši inicijativu „Otvoreni Balkan“ kao način za ekonomsko povezivanje regiona.

Kada je reč o procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ministar Selaković je rekao da je naša strana u potpunosti opredelјena za dijalog, kao i da smo ispunili preuzete obaveze, ali da Priština uporno izbegava da ispuni svoje, navodeći kao primer da osam i po godina nije ništa urađeno po pitanju osnivanja ZSO. Pored toga, prema njegovim rečima, Priština jednostranim potezima na terenu, četiri u poslednja dva meseca, dodatno ugrožava mir i stabilnost.

Ministar je informisao šefove misija o borbi Srbije protiv pandemije, izrazivši spremnost za dalјu saradnju sa partnerima iz Evrope i sveta u zajedničkoj borbi protiv korona virusa.

Ambasador Žiofre je zahvalio ministru spolјnih poslova Selakoviću na prijemu ambasadora Evropske unije u Palati Srbija. Ambasador Žiofre je pozdravio dosadašnji nivo saradnje EU i Srbije u oblasti zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, kao i važan doprinos Srbije misijama i operacijama EU.

"Zaista se nadamo da ćemo moći dalјe da razvijamo usklađivanje spolјne politike Srbije sa Evropskom unijom", izjavio je ambasador.

Savet za spolјne poslove EU je imao strateški razgovor o Zapadnom Balkanu u ponedelјak, politički dijalog o spolјnoj i bezbednosnoj politici je održan u Beogradu pre dva dana, par nedelјa nakon objavlјivanja Godišnjeg izveštaja, istakao je ambasador Žiofre.

"U Savetu za spolјne poslove postoji široka podrška snažnom angažovanju EU u regionu i dalјem pridruživanju regiona u naše spolјnopolitičke napore. Imali smo dobru razmenu mišlјenja o tome danas, i radićemo na dalјoj integraciji Srbije i regiona na svim nivoima", zaklјučio je ambasador.