Printer Friendly Version 16.10.2021. - Luksmeburška premijera filma Strahinja Banović, reditelјa Stefana Arsenijevića @ 18 October 2021 01:30 PM

U saradnji Filmskog festivala centralne i jugoistočne Evrope Cineast u Luksemburgu, Ministarstva kulture i informisanja R. Srbije i Ambasade R. Srbije u Briselu, u subotu 16. o.m, u 19,00 časova, na 13. filmskom festivalu Cineast u Luksemburgu predstavlјen  je dugometražni igrani film Strahinja Banović (engleski naziv - As Far As I Can Walk), reditelјa Stefana Arsenijevića, po scenariju Stefana Arsenijevića, Bojana Vuletića i Nikole Dikrea.

Film je nastao u produkciji Miroslava Mogorovića ispred kuće Art & Popkorn, u saradnji sa Cinnamon filmom. Koproducenti su Les Films Fauves (Luksemburg), Surprise Alley (Francuska), Artbox Production House (Litvanija) i Chouchkov brothers (Bugarska). Film su podržali Filmski centar Srbije, Fond Saveta Evrope – Eurimaž, Filmski fond Luksemburg, Francuski nacionalni centar za film, Bugarski nacionalni filmski centar, Litvanski filmski centar,  Kreativna Evropa – MEDIA i Vlada Republike Srbije.

Režiser Stefan Arsenijević i producent Miroslav Mogorović bili su gosti Festivala i nakon projekcije filma odgovarali je na pitanja publike o filmu, razlozima za njegovo snimanje i dalјim planovima za njegovu promociju. Projekciji filma prisustvovali su ambasador R. Srbije u Belgiji i Luksemburgu  Marina Jovićević i konzul  Vesna Lalić.