Printer Friendly Version 12.10.2021. - Значај духа мултилатерализма, међународне сарадње и солидарности @ 13 October 2021 03:09 PM

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић поручио је данас, на затварању самита поводом обележавања 60 година од оснивања Покрета несврстаних земаља, да је потребна солидарност и указао на слободољубивост чланица Покрета, које поштују вредности из повеље Уједињених нација.

Селаковић је изразио захвалност учесницима тог покрета што су присуствовали конференцији у Београду и допринели нечему што показује да је ово јачи део света и човечанства.

Ми смо слободољубиве нације. Поштујемо вредности које су дефинисане у повељи Уједињених нација и посвећени смо принципима из Бандунга и Београдској декларацији, која је озакоњена пре 60 година, рекао је он.

Шеф српске дипломатије је оценио да су учесници током конференције показали солидарност, а то је, како је навео, оно што нам је и потребно, при чему им је поручио да је Београд њихов дом, јер је он место рађања Покрета.

Он је уједно учесницима, њиховим породицама и земљама из којих долазе пожелео да буду успешни, да напредују, јачају и буду солидарни.

Мирна коегзистенција је битна, то је оно што је повезало осниваче покрета – Нехруа, Насера, Сукарна и Тита, закључио је Селаковић.

Јехун Бајрамов, министар спољних послова Азербејџана, који председава Покретом несврстаних, резимирао је дводневни самит, оценивши да су се учесници присетили племенитих циљева оснивача Покрета од пре 60 година, као што су промоција мирне коегзистенције и одржив развој земаља у складу са принципима из Бандунга, а без приклањања било којем блоку.

Бајрамов је истакао да су земље учеснице анализирале актуелне кризе у свету и указале на значај духа мултилатерализма, међународне сарадње и солидарности као решења проблема.

Истовремено, како је рекао, на самиту је упућен позив да се уклоне „неправедне препреке“ које ограничавају извоз вакцина у време пандемије коронавируса.

Бајрамов је истакао и да су учеснице осудиле увођење једностраних мера неким државама и кршење повеље Уједињених нација, као и да су потврдиле спремност да се придржавају принципа из Бандунга и да поштују међународно право.