Printer Friendly Version 11.10.2021. - Резолуција 1244 Савета безбедности УН гарант мира и стабилности @ 12 October 2021 12:15 PM

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са председником Генералне скупштине Уједињених нација Абдулом Шахидом.

Селаковић је честитао Шахиду на данашњем говору на комеморативном скупу поводом 60-годишњице прве конференције Покрета несврстаних, примећујући да вредности и циљеви несврстаних у великој мери коинцидирају са приоритетима УН.

Србија је, како је рекао Селаковић, сагласна са оценом да je неопходно јачање мултилатерализма и улоге УН у савременом свету, који је суочен са комплексним изазовима.

Министар спољних послова је саговорника упознао са ситуацијом на Косову и Метохији и положајем српског народа у покрајини, нагласивши да је током ове године дошло до драматичног пораста етнички мотивисаних инцидената према Србима.

Он је подсетио да је стопа повратка на Косово и Метохију, од приближно 2 одсто, најнижа у свим постконфликтним подручјима на свету.

Шеф српске дипломатије је истичући да је Резолуција 1244 Савета безбедности УН гарант мира и стабилности, рекао да су Уједињене нације кључно место за одбрану територијалног интегритета и суверенитета Србије, као и међународног права, у којем наша земља налази упориште.

Србија, како је додао Селаковић, инсистира и на важности наставка ангажмана УНМИК-а на Косову и Метохији као и континуираног разматрања ситуације у нашој јужној покрајини пред Саветом безбедности УН.

Наша земља, како је истакао Селаковић, доследно је опредељена за очување мира и стабилности у региону, али и за заштиту српског становништва на Косову и Метохији, и зато очекујемо да сви актери који чине међународно присуство на Косову и Метохији  делују објективно и статусно неутрално, доприносећи стабилизацији прилика.

Своје опредељење за мир, додао је Селаковић, Србија доказује и учешћем у пет мировних мисија УН, са укупно 263 припадника, по чему смо, у односу на број становника, највећи контрибутор у региону, и један од највећих у Европи.

Министар је упознао председника Генералне скупштине УН и са активностима и резултатима Србије на пољу родне равноправности, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.