Printer Friendly Version 17.09.2021. - Selaković: Zajedničkim naporima unaprediti ukupnu saradnju Srbije i Luksemburga @ 17 September 2021 11:44 AM

Tokom posete Luksemburgu, ministar spolјnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa predsednikom Parlamenta Fernandom Etgenom i odvojeno sa predsedavajućim i članovima Odbora za spolјne, evropske poslove, migraciju i azil.


Ministar je podsetio da Srbija i Luksemburg baštine dugu tradiciju saradnje i da se naredne godine navršava 95 godina uspostavlјanja diplomatskih odnosa.
 

Konstatovao je da odnose dve zemlјe karakterišu razumevanje i raznovrsna saradnja i ocenio da zajedničkim naporima možemo učiniti da saradnja Srbije i Luksemburga dostigne još viši nivo.
 

Selaković se posebno dotakao ekonomske saradnje, ocenivši da ona nije na odgovarajućem nivou i u skladu s potencijalima, i iskazao čvrst interes Srbije za njeno unapređenje i povećanje robne razmene.
 

Ministar je rekao i da je potrebno unaprediti parlamentarnu saradnju i naglasio da bi, u tom smislu, poseta predsednika Parlamenta Fernanda Etgena Srbiji bila od velikog značaja.

Ministar je podvukao da je punopravno članstvo u EU strateški cilј Srbije i posebno ukazao da bi pomoć Luksemburga bila dragocena kako bi se ubrzao proces pristupanja.
 

Sagovornike je informisao o sveobuhvatnim reformama u Srbiji i ukazao na rezultate u sferi ekonomije koji, prema rečima ministra, pokazuju sa kakvom ozbilјnošću je naša zemlјa pristupila svim obavezama koje nas očekuju na evropskom putu.
 

Ministar je govorio i o značaju koji za našu zemlјu imaju regionalna saradnja, te jačanje dobrih odnosa sa susedima, i u tom kontekstu parlamentarce Luksemburga upoznao sa cilјevima inicijative „Otvoreni Balkan“.
 

Takođe, poručio je da Srbija izuzetno ceni napore Evropske komisije da u okviru Berlinskog procesa i drugih vodećih regionalnih inicijativa na Zapadnom Balkanu dodatno ohrabre region u celini da ostvari blisku saradnju, pre svega u oblastima infrastrukturnog povezivanja, ekonomskih odnosa i saradnje među mladima.