Printer Friendly Version 24.03.2021. - Ambasador dr Marina Jovićević razgovarala je sa predsednikom Parlamenta Valonije, Jean-Claude Marcourt-om @ 25 March 2021 12:59 PM

Ambasador dr Marina Jovićević razgovarala je 24. marta sa predsednikom Parlamenta Valonije, Jean-Claude Marcourt-om.

U razgovoru je istaknuta spremnost da se uspostave konkretni kontakti između institucija Srbije i Valonije, kako bi se poboljšala parlamentarna, ekonomska, univerzitetska i kulturna saradnja. Imajući u vidu da u regionu Valonije tradicionalno živi značajan procenat srpskih građana, još od perioda između dva svetska rata, ukazano je na značaj srpske zajednice u ovoj sredini. Podvučena je spremnost za bolju saradnju univerziteta u Valoniji sa univerzitetima u Srbiji. Kada je reč o poslovnom sektoru, izdvojen je značaj biotehnologije, inovacija, istraživanja, poljoprivrede, obrade hrane i obrade kamena. Razmotrene su aktivnosti kompanija iz Valonije, koje posluju u Srbiji.

Razmotreno je i postupanje u kontekstu pandemije Covid-19, kao i proces vakcinacije. Ambasador Jovićević obavestila je procesu masovne vakcinacije u Srbiji, koji je zasnovan na zdravstvenim, a ne geopolitičkim osnovama, u okviru kog je vakcinisano preko dva miliona ljudi.

Potvrđena je podrška evropskom putu Srbije i značaj nastavka procesa evropske integracije u skladu s napretkom u ispunjavanju postavljenih kriterijuma.

Photo credit: Le Parlement de Wallonie