Printer Friendly Version 24.03.2021. - Амбасадор др Марина Јовићевић разговарала је са председником Парламента Валоније, Jean-Claude Marcourt-ом @ 25 March 2021 12:56 PM

Амбасадор др Марина Јовићевић разговарала је 24. марта са председником Парламента Валоније, Jean-Claude Marcourt-ом.

У разговору је истакнута спремност да се успоставе конкретни контакти између институција Србије и Валоније, како би се побољшала парламентарна, економска, универзитетска и културна сарадња. Имајући у виду да у региону Валоније традиционално живи значајан проценат српских грађана, још од периода између два светска рата, указано је на значај српске заједнице у овој средини. Подвучена је спремност за бољу сарадњу универзитета у Валонији са универзитетима у Србији. Када је реч о пословном сектору, издвојен је значај биотехнологије, иновација, истраживања, пољопривреде, обраде хране и обраде камена.Размотрене су активности компанија из Валоније, које послују у Србији. 

Размотрено је и поступање у контексту пандемије Covid-19, као и процес вакцинације. Амбасадор Јовићевић обавестила је процесу масовне вакцинације у Србији, који је заснован на здравственим, а не геополитичким основама, у оквиру ког је вакцинисано преко два милиона људи.

Потврђена је подршка европском путу Србије и значај наставка процеса европске интеграције у складу с напретком у испуњавању постављених критеријума.

Photo credit: Le Parlement de Wallonie