Printer Friendly Version 09.03.2021. - Selaković: Očekuje se povećanje priliva belgijskih investicija @ 9 March 2021 02:16 PM

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom.

Ministar Selaković ocenio je bilateralne odnose dveju zemalja kao dobre i ukazao da postoji prostor za njihovo dalje unapređenje.

 

Šef srpske diplomatije najavio je da će uskoro doći u zvaničnu posetu Briselu.

Selaković je rekao da je prisutan interes za ulaganjem većeg broja belgijskih kompanija u Srbiji i dodao da se očekuje povećanje priliva belgijskih investicija, kao i značajno veće interesovanje belgijskih investitora za našu zemlju.

 

 

Ministar je istakao da članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateško opredeljenje Srbije i jedan od njenih najznačajnijih spoljnopolitičkih ciljeva, dodavši da je naša zemlja prihvatila novu metodologiju pristupnih pregovora sa EU, uz nadu da će se tako ubrzati čitav proces.

Govoreći o dijalogu s Prištinom, šef srpske diplomatije naglasio je da je Srbija u potpunosti posvećena normalizaciji odnosa sa Prištinom i da za Beograd to znači postizanje kompromisnog rešenja koje će biti održivo, primenjivo i prihvatljivo za obe strane.

 

 

Selaković je ukazao da je Srbija opredeljena za dijalog, ali da ostaje skeptična prema obavezama koje preuzimaju zvaničnici u Prištini, imajući u vidu da će uskoro biti osam godina od potpisivanja Briselskog sporazuma i neformiranja Zajednice srpskih opština. S tim u vezi, ministar je istakao da očekuje veću aktivnost EU prema Prištini kada je u pitanju sprovođenje postignutih sporazuma.

Beograd, 09. mart 2021. godine