Printer Friendly Version Predstavljanje Republike Srbije na filmskom festivalu Cineast u Luksemburgu @ 9 October 2019 08:33 AM
U saradnji Filmskog festivala centralne i jugoistočne Evrope Cineast u Luksemburgu, Srpskog kulturnog centra u Luksemburgu i Ambasade R. Srbije u Briselu, 4. septembra 2019. godine, na 12. filmskom festivalu Cineast u Luksemburgu predstavljen  je dugometražni igrani film Ajvar, reditelja Ane Marije Rosi, po scenariju Maje Todorović i Ane Marije Rosi, rađen u produkciji filmske kuće Biberče. U ovom filmskom ostvarenju glavne uloge tumače Nataša Ninković i Sergej Trifunović, a ostalu glumačku ekipu čine Miodrag Krstović, Pavle Pekić, Gordan Kičić, Igor Borojević, Aleksandra Janković, Vesna Čipčić, Ivana Šćepanović, Paulina Manov, Branka Petrić, Srđan Miletić, Mirko Vlahović i drugi.
 
Režiser Ana Marija Rosi je bila gost Festivala i nakon projekcije filma odgovarala je na pitanja publike o filmu i o srpskim običajima koji su u njemu prikazani. Luksemburška publika je pokazala veliko interesovanje za film Ajvar, i po rečima organizatora, bioskopska sala Kinepolisa u Luksemburgu je bila premala da primi sve ljude koji su došli sa željom da pogledaju film.
 
Nakon projekcije filma, Srpski kulturni centar u Luksemburgu je u foajeu Kinepolisa organizovao srpsko veče, na kojoj su gosti imali priliku da probaju domaći ajvar i tradicionalnu srpsku hranu, koju su pripremili članovi SKC i vina renomiranih srpskih proizvođača koja je obezbedila Ambasada R. Srbije u Briselu.