Printer Friendly Version Представљање Републике Србије на филмском фестивалу Cineast у Луксембургу @ 9 October 2019 08:31 AM

У сарадњи Филмског фестивала централне и југоисточне Европе Cineast у Луксембургу, Српског културног центра у Луксембургу и Амбасаде Р. Србије у Бриселу, 4. септембра 2019. године, на 12. филмском фестивалу Cineast у Луксембургу представљен  је дугометражни играни филм Ајвар, редитеља Ане Марије Роси, по сценарију Маје Тодоровић и Ане Марије Роси, рађен у продукцији филмске куће Биберче. У овом филмском остварењу главне улоге тумаче Наташа Нинковић и Сергеј Трифуновић, а осталу глумачку екипу чине Миодраг Крстовић, Павле Пекић, Гордан Кичић, Игор Боројевић, Александра Јанковић, Весна Чипчић, Ивана Шћепановић, Паулина Манов, Бранка Петрић, Срђан Милетић, Мирко Влаховић и други.

Режисер Ана Марија Роси је била гост Фестивала и након пројекције филма одговарала је на питања публике о филму и о српским обичајима који су у њему приказани. Луксембуршка публика је показала велико интересовање за филм Ајвар, и по речима организатора, биоскопска сала Кинеполиса у Луксембургу је била премала да прими све људе који су дошли са жељом да погледају филм.

Након пројекције филма, Српски културни центар у Луксембургу је у фоајеу Кинеполиса организовао српско вече, на којој су гости имали прилику да пробају домаћи ајвар и традиционалну српску храну, коју су припремили чланови СКЦ и вина реномираних српских произвођача која је обезбедила Амбасада Р. Србије у Бриселу.