Printer Friendly Version Српско вече у Бриселу - Балкан трафик фестивал @ 1 July 2019 01:14 PM

У организацији Балкан трафик фестивала и уз подршку Амбасаде Р. Србије у Бриселу, на отвореној позорници у Краљевом парку у Бриселу, на Видовдан, 28.06.о.г, организовано је Српско вече.

На наведеном догађају, првом у низу представљања земаља из нашег региона, наступило је Културно-уметничко друштво Извор из Париза, које је, након кратке радионице,  извело целовечерњи концерт који је састојао из сплета игара и песама из целе Србије. Након концерта, приказан је документарни филм „Обећање“, аутора Душана Гајића и редитеља Жељка Мирковића, који је до сада већ освојио 9 међународних награда за документарни филм на фестивалима у Србији, Француској, САД и Италији. Обећање је филм о необичном подухвату једне француске породице која се настанила у селу Рогљеву код Неготина, како би заједно са мештанима производила органско вино за међународно тржиште.

Посетиоци су имали прилику и да погледају део изложбе „Иво Андрић – писац и дипломата“, који прате живот и радни век Иве Андића као дипломате, коју приредио је Музеј града Београда, уз помоћ Министарства културе и информисања. Аутор изложбе је госпођа Татјана Корићанац, директор Музеја града Београда и кустос Музеја Иве Андрића. Такође, на Српској вечери је дистрибуиран материјал који се односи на програм “Study in Serbia” као и презентације Новог Сада, европске престонице младих 2019 и европске престонице културе 2021.

Присутнима се испред Амбасаде обратила Весна Лалић, шеф Конзуларног одељења у Амбасади, и поред општих информација о Србији указала на значај платфоме Србија ствара, под којим логоом је и представљена Србија на наведеном догађају и програма “Study in Serbia”, који се реализује у сарањи Министарства просвете и Фондације Темпус.