Printer Friendly Version Додела Superior Taste Award за произвођаче из Србије @ 1 July 2019 12:36 PM

Међународни институт за укус (International Taste Institute), водећа организација за оцену и сертификацију укуса, доделио је награде за првокласан укус (Superior Taste Award) за пет премијум производа из Србије. Традиционални, српски висококвалитетни производи - суве шљиве, намаз од малина, хладно цеђено уље од семена бундеве, сирови мед са лиофилизованом шљивом у праху и ајвар добили су најпознатији, независни светски сертификат из области прехрамбених производа широке потрошње. Награђене су компаније Агранела из Ваљева, Real Red Raspberry из Бечеја, Ековитал из Бикић Дола, Happy Honey из Београда/Кучева и Стрела из Лесковца.

Наведеним поводом, а на основу предлога USAID Пројекта за конкурентну привреду, који је подржао српске произвођаче и представника Министарства трговине, туризма и телекомуникација Р. Србије, у Амбасади Р. Србије у Бриселу и Мисији Р. Србије при ЕУ организована је презентација наведених производа и пригодан коктел за представнике федералних и локалних власти К. Белгије и ЕУ институција, као и за привредне субјекте и представнике више привредних комора из белгијских региона. Презентацији је присуствовало око 70 људи.

Присутнима су се обратиле др М. Јовићевић, амбасадор Р. Србије у К. Белгији, која је указала на значај наведене награде за даљи развој прехрамбене индустрије Србије и промоцију српске индустрије висококвалитетне хране у иностранству и Јасмина Дебељак Марковић из USAID, која је указала да највећи малопродајни ланци широм света све више препознају сертификат „Superior Taste Award“ као потврду високог квалитета, а произвођачи награђених производа стичу значајну предност у односу на домаћу и међународну конкуренцију јер их сертификат препоручује потрошачима.