Printer Friendly Version 28/2/2019 Vizantijsko veče u Cercle Royal Gaulois, prezentacija vina iz regiona @ 28 February 2019 10:43 AM

Udruženje enologa u Kraljevini Belgiji, na ovogodišnjoj tradicionalnoj gala večeri u prestižnom klubu Cercle Royal Gaulois, koja je održana 27. februara, organizovalo je prezentaciju „vizantijskih“ vina, na kome je, pored tri vina iz Grčke, jednog iz Bugarske i jednog iz Rumunije, predstavljeno i srpsko crveno vino Aurelius 2011 barrique, sorte kaberne sovinjon i merlo, koje proizvodi Vinarija Kovačević. Reprezentativna vina su izabrana od strane somelijea Marka Vekmansa, specijaliste za vina jugoistočne Evrope, koji je tokom večeri najavljivao vina i prisutnima objašnjavao njihove karakteristike. Preneo da je Aurelius 2011 barrique izabrao između osam vina iz R. Srbije, kao najbolje. Vino je služeno uz glavno jelo.

Večeri je prisustvovala amb. M. Jovićević.

Na molbu organizatora. Ambasada R. Srbije u Briselu je organizovala i nastup srpske pevačice Mirjane Kostić, koja živi i radi u Belgiji i koja je na gala večeri izvela tri stare duhovne pesme.

Organizatorima je dostavljen i propagandni materijal Turističke organizacije Srbije o vinskom putu R. Srbije i najrenomiranijim vinogradarima i proizvođačima vina u R. Srbiji. U sklopu ovog skupa, u Cercle Royal Gaulois postavljena je i izložba ikona, od kojih su većina bile ruske i grčke ikone, a izložena je i ikona Svetog Save, iz lične kolekcije profesora na KU Luven, Teodorosa Kutrubasa, koju je dobio na poklon od pok. patrijarha srpskog, g. Pavla.