Printer Friendly Version Прослава Дана државности Републике Србије у Бриселу @ 21 February 2019 02:26 PM

Амбасада Републике Србије у Бриселу, Мисија Републике Србије при ЕУ и Мисија Републике Србије при НАТО организовали су, 20. фебруара 2019. године, свечани пријем поводом обележавања Дана државности Републике Србије, чији мото је био «Србија ствара».

Пријему су присуствовали бројни представници федералних и регионалних власти Краљевине Белгије, војних и безбедносних структура, као и представници универзитета, институција културе, пословног сектора и других институција, укључујући и медије и невладин сектор. Пријему је присуствовао и већи број припрадника српске дијаспоре у Краљевини Белгији. На пријему су се, након интонирања химни Републике Србије, Краљевине Белгије и ЕУ, пригодним говорима обратила сва три амбасадора.

Амбасадор Марина Јовићевић је у свом говору присутнима објаснила значај Сретења за српски народ и истакла везе Србије и Белгије на економском и политичком плану. Указала је и на потребу решавања статуса КиМ и на потребу укидања такси на робу из централне Србије од 100% које је Приштина увела у ЦЕФТА, као и на последице по стабилност региона. Истакла је значај Р СБУН 1244 и честитала је Белгији на избору за несталну чланицу СБУН 2019-20. Подвукла је да су билатерални односи интензивирани од 2018, што је манифестовано и кроз посете и разговоре највиших званичника, почевши од званичне посете ПВ Белгије Србији, преко посете ППВ/МУП Србије Белгији и разговора ПР Србије са ППВ/МИП Белгије. Дала је кратак осврт на белгијске инвестиције (трећа највећа инвестиција икад од скоро милијарду евра), спољно-трговинске односе и најаву даљих улагања. Изразила је захвалност за подршку европској интеграцији Србије и обуку из области европских послова. Споменула је и добру сарадњу у области унутрашњих послова, миграције и безбедности, као и потенцијал за даље јачање сарадње у области одбране. Изразила је захвалност на заједничкој комеморацији 100 година од окончања Првог светског рата, у коме су две земље изузетно страдале. Последњи део говора упућен Србима у Белгији и њиховој улози у овдашњем друштву.

Гости су имали прилику да уживају у традиционалној српској трпези и винима реномираних српских произвођача. Организовање пријема су помогли Нафтна индустрија Србије и компанија Филип Морис.