Printer Friendly Version Obeležavanje stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata u Srpskom kulturnom centru u Luksemburgu @ 11 December 2018 11:00 AM

U organizaciji Srpskog kulturnog centra (SKC) u Luksemburgu u petak, 30. novembra 2018. godine u prostorijama SKC održanо je prigodno veče kojim je obeležena stogodišnjica od završetka Prvog svetskog rata. Skup je otvorio predsednik SKC, Marko Katanić i u kratkim crtama prošao kroz siže filma "Srbija u Velikom ratu", koji je prikazan nakon uvodnih govora. Istakao je velike gubitke Srbije u Prvom svetskom ratu i ukupan doprinos na strani pobednika. Potom je prisutne pozdravila ambassador dr Marina Jovićević. U govoru se posebno osvrnula na ogromne žrtve koje je Srbija podnela u Prvom svetskom ratu i navela statističke podatke o broju stradalih muškaraca u radnom i reproduktivnom dobu, broju stradalih građana, ukupnim gubicima koji su u odnosu broj stanovnika bili najveći od svih zemalja koje su u Prvom svetskom ratu učestvovale. Ukazala je da su upravo pobede srpske vojske na Balkanskom frontu dovele do toga da ventralne sile potpišu primirje 11. novembra 1918. Objasnila je važnost cveta Natalijina ramonda, koji simbolizuje i Srbiju, koja se nakon oba svetska rata dizala iz pepela I iznova gradila, uz ogromne gubitke, koji su u Drugom svetskom ratu iznosili polovinu ukupnog stanovništva.
Na kraju večeri, priređen je koktel na kome su služena srpska grana I piće, koji su pripremili pripadnici srpske zajednice u Lukesmburgu.