Printer Friendly Version Обележавање стогодишњице завршетка Првог светског рата у Српском културном центру у Луксембургу @ 11 December 2018 10:55 AM

У организацији Српског културног центра (СКЦ) у Луксембургу, у петак, 30. новембра 2018. у просторијама СКЦ одржано је пригодно вече, којим је обележена стогодишњица од окончања Првог светског рата. Скуп је отворио председник СКЦ г. Марко Катанић и у кратким цртама прошао кроз сиже филма „Србија у Великом рату“, који је приказан након уводних говора. Истакао је велике губитке Србије у Првом светском рату и укупан допринос на страни сила победница. Потом је присутне, пригодним говором, поздравила амб. др Марина Јовићевић. У говору се посебно осврнула на огромне жртве које је Србија поднела у Првом светском рату и навеле статистичке податке о броју страдалих мушкараца у радном и репродуктивном добу, броју страдалих грађана, укупним губицима који су у односу на број становника били највећи од свих земаља које су у Првом светском рату учествовале. Указала је да су управо победе српске војске на Балканском фронту довеле до тога да централне силе потпишу примирје 11. новембра 1918. Објаснила је значај цвета Наталијина рамонда, који симболизује и Србију, која се након оба светска рата дизала из пепела и изнова градила, уз огромне губитке, који су у Другом светском рату износили половину укупног становништва.
На крају вечери, приређен је коктел на коме су служена српска храна и пића, који су припремили припадници српске заједнице у Луксембургу. Комеморацији је присуствовало око 50 особа.