Printer Friendly Version Obeležavanje stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata u saradnji sa Kraljevskim institutom za ratno nasleđe u Briselu @ 23 November 2018 09:58 AM

Ambasada Republike Srbije, u saradnji sa Institutom za ratnо nasleđe Kraljevine Belgije, 19. novembara 2018. godine, organizovala je obeležavalje stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata u Kraljevskom muzeju oružanih snaga i vojne istorije. Skup je, prigodnim govorom, otvorila je ambasador dr Marina Jovićević. U govoru je posebno osvrnula na ogromne žrtve koje je Srbija podnela u Prvom svetskom ratu i navela sve statističke podatke o broju stradalih muškaraca u radonom i reproduktivnom dobu, broj stradalih građana, ukupnim gubicima koji su, u odnosu na broj stavovnika bili najveći od svih zemalja koje su učestvovake u Prvom svetskom ratu, broju ranjenih i siročadi. U ime Instituta, obratio se general u penziji Ože Poše, koji je ukazao na značaj ove zajedničke komemoracije.

Nakon uvodnih izlaganja, prikazani su reprezentativni odlomci iz filma "Dugo putovanje u rat" Milana Škundrića, koji posebno oslikavaju stanje na Balkanu I u Evropi nekoliko godina uoči izbijanja Prvog svetskog rata, a zatim je pisac Aleksandar Gatalica govorio o svom romanu "Veliki rat" , kao i o drugim autorima u Srbiji koji su pisali o Velikom ratu.

Na kraju večeri, priređen je koktel na kome su služena srpska hrana I pica, koji je pripremio deo zaposlenih u Ambasadi.