Printer Friendly Version Обележавање стогодишњице завршетка Првог светског рата у сарадњи са Краљевским Институтом за ратно наслеђе у Бриселу @ 23 November 2018 09:54 AM

Амбасада Републике Србије је, у сарадњи са Институтом за ратно наслеђе Краљевине Белгије, 19. новембра 2018, организовала обележавање стогодишњице завршетка Првог светског рата у Краљевском музеју оружаних снага и војне историје. Скуп је, пригодним говором, отворила амб. др Марина Јовићевић. У говору се посебно осврнула на огромне жртве које је Србија поднела у Првом светском рату и навеле све статистичке податке о броју страдалих мушкараца у радном и репродуктивном добу, броју страдалих грађана, укупним губицима који су у односу на број становника били највећи од свих земаља које су у Првом светском рату учествовали, броју рањених и сирочади. У име Института се обратио генерал у пензији Оже Поше, који је указао на значај ове заједничке комеморације.

Након уводних излагања, приказани су репрезентативни одломци из филма „Дуго путовање у рат“ Милана Шкундрића, који посебно осликавају стање на Балкану и у Европи неколико година уочи избијања Првог светског рата, а затим је писац Александар Гаталица говорио о свом роману „Велики рат“, као и о другим ауторима у Србији који су писали о Великом рату.

На крају вечери, приређен је коктел на коме су служена српска храна и пића, који је припремио део запослених у Амбасади.