Printer Friendly Version Изложба „Иво Андрић-између писца и дипломате“ отворена у Брижу @ 1 May 2018 09:51 AM

У петак, 20. априла 2018. године, на Европском колеџу у Брижу, отворена је изложба „Иво Андрић-између писца и дипломате“.

Ова изложба, која је обишла многа ДКП Р. Србије у свету, а у новембру 2017. године, у сарадњи Мисије Р. Србије при ЕУ и регионалне канцеларије Аутономне покрајине Friuli Venezia Giulia, приказана и представницима ЕУ институција у Бриселу, на иницијативу Амбасаде Р. Србије и уз сагласност италијанске стране, започела је своје представљање у другачијем окружењу. Након тога, изложба је гостовала на Универзитету у Генту, а планирано је да у наредним месецима, изложба гостује у Антверпену, у сарадњи са тамошњим Универзитетом. Циљ Амбасаде је да изложбу види и шири круг него што је дипломатски, те је фокус овога пута на студентима факултета у Белгији.

Аутор изложбе је госпођа Татјана Корићанац, директор Музеја града Београда и кустос Музеја Иве Андрића.

Изложбу у Брижу, која је уприличена у склопу панел дискусије о Стратегији проширења ЕУ – изазовима и перспективама, отворила је Марина Јовићевић, амбасадор Р. Србије у Белгији, која је присутнима представила И. Андрића и на други начин од литерарног, као дипломату. Амбасадор је указала да Иво Андрић најбољи представник онога што Европа јесте – јер је живео и радио широм Европе, у изазовном периоду између два светска рата, а на најбољи начин је у својим делима представио мулти-конфесионални и мултиетнички контекст нашег региона.

Након отварања изложбе, одржана је панел дискусија о изазовима на путу ка ЕУ, на којој је учествовала и Тања Мишчевић, шеф Преговарачког тима за приступање Србије ЕУ. Дебати и отварању изложбе присуствовали су професори и студенти овог престижног колеџа. Изложба и панел дискусија организовани су у сарадњи ранијих и садашњих студената Републике Србије на Европском колеџу у Брижу. Након отварања изложбе и дебате, присутни су се послужили српским винима и ракијом, као и питама, у организацији ДКП Републике Србије.

Галерија слика >>>

* * *