Printer Friendly Version 17/2/2017 Одавање почасти Краљу Алберту I и преминулим члановима белгијске краљевске породице у Лијежу @ 21 February 2017 12:48 PM

У организацији града Лијежа и удружења „Краљ Алберт Први“, у Лијежу је 17. фебруара 2017. године одржана комеморација у сећање на краља Алберта I и остале преминуле чланове белгијске краљевске породице.

Церемонији полагања венаца на Еспланади краља Алберта I у Лијежу присуствовали су представници амбасада Француске, Руске Федерације, САД, Канаде, Велике Британије, Пољске, Румуније и Републике Србије, као и удружења војних ветерана: Европске конфедерације војних ветерана, Федерације бораца Белгије, Ветерана и симпатизера краља Алберта I, Краљевског братства гарнизона тврђаве Лијеж и др.

У говору председнице Удружења „Краљ Алберт Први“ г-ђе Кристел Клепер Каје, истакнут је допринос краља Алберта I, који је владао од 1909-1934. године, развоју белгијског друштва увођењем универзалног права гласа, оснивањем Националног фонда за научна истраживања и Краљевске академије за француски језик и књижевност, увођењем осмочасовне радне недеље, дозволом радничког удруживања и ширењем социјалног законодавства. Краљ Алберт I предводио је белгијску војску у избеглиштву за време I светског рата и подржавао своје војнике у ослобађању земље од немачке окупације.

Испред Амбасаде Републике Србије у Краљевини Белгији на церемонији полагања венаца учествовала је министар саветник Ирена Бановчанин.

Након полагања венаца, свечано је интонирана химна Краљевине Белгије, а потом је гувернер Лијежа приредио пријем у покрајинској палати.