Printer Friendly Version 22/11/2016 КОМЕМОРАТИВНО ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО ПРИМА БАЛЕРИНИ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ И БАЛЕТА ХХ ВЕКА У БРИСЕЛУ ДУШКИ СИФНИОС @ 24 November 2016 12:32 PM

 

Душка Сифниос, прима балерина Народног позоришта у Београду и Балета ХХ века у Бриселу, преминула је, 14. октобра ове године, у Бриселу, у коме је и живела.

У „Кући Мориса Бежара“, 22. новембра 2016. године одржано је комеморативно вече посвећено преминулој уметници, у организацији „Куће Мориса Бежара“ и сина Душке Сифниос, Патрика Вандернота.

У оквиру изложбе „Душка Сифниос, корак по корак“ осликан је оком камере, цртежима, видео и филмским записима животни пут вансеријске балерине наших и светских балетских дворана, чија су најзначајнија остварења реализована управо у Бриселу, између 1960. и 1970. година, пре свега у сарадњи са чувеним кореографом Морисом Бежаром.

Остаће заувек запамћена њихова креација Равеловог „Болера“, највише извођена верзија, која се и данас изводи широм света. Ту су и сведочанства о преко двадесет балетских представа, међу којима се истичу Душкине изведбе „Жизеле“ и „Лабудовог језера“.

Након приказивања Равеловог „Болера“ пријатељима и поштоваоцима Душке Сифниос, обратио се председник фондације „Куће Мориса Бежара“, писац и публициста Мишел Робер и кћерка Александра Вандернот.