Printer Friendly Version 29/1/2015 Preuzimanje troškova hitnog lečenja naših osiguranika u inostranstvu na osnovu Sporazuma o socijalnom osiguranju – informacija Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje @ 30 January 2015 09:18 AM

Na osnovu sporazuma kojim je regulisano korišćenje zdravstvene zaštite za vreme privremenog boravka u drugoj državi ugovornici, određeno je, između ostalog, i da se potvrda o pravu na korišćenje ove vrste zaštite može izuzetno i naknadno izdati na zahtev inostranog nosioca osiguranja, ukoliko nije izdata pre odlaska na put.

Ovaj posao podrazumeva da inostrana bolnica koja je primila na lečenje našeg osiguranika obavesti o tome nosioca osiguranja u mestu boravka koji onda šalje zahtev za dostavu traženog obrasca. Uz zahtev, nosilac osiguranja dostavlja i medicinski izveštaj, obaveštenje o očekivanom periodu lečenja i dr.

Ipak, sve češće se postupak za preuzimanje troškova lečenja ne sprovodi na dogovoren način, pa inostrane bolnice direktno, putem faksa ili imejla obaveštavaju Republički fond za udravstveno osiguranje ili diplomatsko-konzularno predstavništvo o tome da je naš osiguranik primljen na lečenje i traže izdavanje potvrde.

U slučaju da se inostrana bolnica obrati direktno diplomatsko-konzularnom predstavništvu, biće upućena na direktno obraćanje nosiocu osiguranja u mestu privremenog boravka, koji treba da se obrati Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, na utvrđenom dvojezičnom obrascu, radi sprovođenja dogovorenog postupka.

Detaljnije se možete informisati na: http://www.rfzo.rs/index.php/zastita-ino-actual/hitna-pomoc-u-ino-actual