Printer Friendly Version 29/1/2015 Преузимање трошкова хитног лечења наших осигураника у иностранству на основу Споразума о социјалном осигурању – информација Републичког фонда за здравствено осигурање @ 30 January 2015 09:14 AM

На основу споразума којима је регулисано коришћење здравствене заштите за време привременог боравка у другој држави уговорници, одређено је, између осталог, и да се потврда о праву на коришћење ове врсте заштите може изузетно и накнадно издати на захтев иностраног носиоца осигурања, уколико није издата пре одласка на пут.

Овај поступак подразумева да инострана болница која је примила на лечење нашег осигураника обавести о томе носиоца осигурања у месту боравка који онда шаље захтев за доставу траженог обрасца. Уз захтев, носилац осигурања доставља и медицински извештај, обавештење о очекиваном периоду лечења и др.

Ипак, све чешће се поступак за преузимање трошкова лечења не спроводи на договорен начин, па иностране болнице директно, путем факса или имејла обавештавају Републички фонд за здравствено осигурање или дипломатско-конзуларно представништво о томе да је наш осигураник примљен на лечење и траже издавање потврде.

У случају да се инострана болница обрати директно дипломатско-конзуларном представништву, биће упућена на директно обраћање носиоцу осигурања у месту привременог боравка, који треба да се обрати Републичком фонду за здравствено осигурање, на утврђеном двојезичном обрасцу, ради спровођења договореног поступка.

Детаљније се можете информисати на: http://www.rfzo.rs/index.php/zastita-ino-actual/hitna-pomoc-u-ino-actual