Printer Friendly Version 10/06/2014 Poseta Ipru i muzeju „Flamanska polja“ @ 11 June 2014 03:18 PM

Amb. V. Arsić je boravila u poseti gradu Ipru, tokom koje se susrela sa gradonačelnikom grada Janom Durnezom, eševenom za obeležavanje 100-god. Prvog svetskog rata Shepenom Feršorom i njihovim saradnicima.

Sa sagovornicima su razmenjeni pogledi na obeležavanje godišnjice i saradnju koja bi mogla da se u ovom smislu organizuje (tematska izložba ili dokumentarni film o učešću Srbije u PSR i sl).

Nakon razgovora sa zvaničnicima grada i upisivanja u knjigu utisaka, organizovano je i razgledanje muzeja „Flanders’ Fields“ koji je najposećeniji muzej u Belgiji (godišnje ga obiđe 300 do 350 hiljada ljudi), i koji na izuzetno moderan način predstavlja posetiocu bitke kod Ipra i borbe u Belgiji, sa težištem na pojedincima i njihovim svedočanstvima i teren koji je promenio izgled tokom 4-ogodišnjih sukoba.

Sa kustosom muzeja je dogovoreno da se uspostavi saradnja u vezi sa obeležavanjem svih poginulih Srba na teritoriji Belgije, tokom oružanih sukoba, ili sahranjenih, kao i Belgijanaca stradalih na bilo kom frontu (uključujući i medicinske radnike, ratne zarobljenike, prinudne radnike i sl).