Printer Friendly Version 10/06/2014 Посета Ипру и музеју „Фламанска поља“ @ 11 June 2014 03:17 PM

Амб. В. Арсић је боравила у посети граду Ипру, током које се сусрела са градоначелником града Јаном Дурнезом, ешевеном за обележавање 100-год. Првог светског рата Схепеном Фершором и њиховим сарадницима.

Са саговорницима су размењени погледи на обележавање годишњице и сарадњу која би могла да се у овом смислу организује (тематска изложба или документарни филм о учешћу Србије у ПСР и сл).

Након разговора са званичницима града и уписивања у књигу утисака, организовано је и разгледање музеја „Flanders’ Fields“ који је најпосећенији музеј у Белгији (годишње га обиђе 300 до 350 хиљада људи), и који на изузетно модеран начин представља посетиоцу битке код Ипра и борбе у Белгији, са тежиштем на појединцима и њиховим сведочанствима и терен који је променио изглед током 4-огодишњих сукоба.

Са кустосом музеја је договорено да се успостави сарадња у вези са обележавањем свих погинулих Срба на територији Белгије, током оружаних сукоба, или сахрањених, као и Белгијанаца страдалих на било ком фронту (укључујући и медицинске раднике, ратне заробљенике, принудне раднике и сл).