Printer Friendly Version 05/02/2014 Parlamentarni izbori za narodne poslanike RS - prijavljivanje birača u inostranstvu @ 5 February 2014 10:32 AM

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, 29.01.2014. godine potpisao je ukaz o raspuštanju Skupštine Repubike Srbije i Odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora koji su zakazani za 16. mart 2014. godine.

Bez obzira što su birači na prethodnim izborima bili upisani u Posebnu evidenciju birača u inostranstvu, ukoliko žele da na predstojećim izborima glasaju u inostranstvu, moraju ponovo podneti u pismenoj formi Zahtev za upis podataka o tome da će glasati u inostranstvu. Za zahtev kliknuti ovde.

Uslov za upis navedenog podatka je da je birač već upisan u birački spisak koji vodi opštinska, odnosno gradska uprava prema mestu njegovog poslednjeg prebivališta, pre odlaska u inostranstvo, odnosno prema prebivalištu jednog od roditelja.

Ukoliko birač koji ima prebivalište u inostranstvu nije upisan u birački spisak u RS, mora podneti istovremeno i zahtev za upis u birački spisak i prijavu za glasanje u inostranstvu. Za zahtev kliknuti ovde. Zahtev se podnosi direktno opštinskoj, odnosno gradskoj upravi ili preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije u inostranstvu, uz prilaganje odgovarajuće dokumentacije, nakon čega nadležni opštinski organ donosi rešenje o upisu.

Službenici DKP će prilikom prijema zahteva za upis u birački spisak obavezno izvršiti uvid u lična dokumenta (JMBG, ili broj putne isprave – pasoša, lične karte ili vozačke dozvole), odnosno izvršiti proveru da li su brojevi iz pasoša začno upisani u zahtev kako ne bi došlo do donošenja Rešenja kojim bi navedeni zahtev bio odbijen ili odbačen, jer birač nije upisan u birački spisak ili zbog toga što zahtev nepotpun.

Naglašavamo da birač u inostranstvu može proveriti da li je upisan u Jedinstveni birački spisak elektronskim putem na zvaničnoj Internet stranici Ministarstva pravde i državne uprave www.mpravde.gov.rs. Takođe, sve relevantne informacije za sprovođenje izbora mogu se naći na sajtu Republičke izborne komisije www.rik.parlament.gov.rs.

Rok za prijavu je 21. februar 2014.