Printer Friendly Version 29/11/2013 Југословенски павиљон са бриселске Светске изложбе 1958. године у средњој школи у Вевелгему: Образовни пројекат и изложба "Мислити Југославију у Европи данас" @ 26 November 2013 02:14 PM

У бившем југословенском павиљону архитекте Вјенцеслава Рихтера пројектованом за потребе Светске изложбе 1958. у Бриселу, који је 1960. транспортован и претворен у средњу школу фламанске језичке заједнице (St Paulus College) у општини Вевелгему у Западној Фландрији, у петак 29. новембра 2013. године, почиње једногодишњи пројекат "Мислити Југославију у Европи данас". На пројекту ће радити 220 ђака узраста од 14-16 година током школске године 2013/2014. У оквиру пројекта "Мислити Југославију у Европи данас", у великом холу школе у Вевелгему, биће отворена и истоимена изложба чију је реализацију помогла Амбасада Републике Србије у Краљевини Белгији. Изложба обухвата отиске на платну скулптура вајара и сликара Војина Бакића: „Стеван Филиповић“ код Ваљева, споменика „Победи револуције народа Славоније“ у Каменској и друга дела. Изложба траје до 20. маја 2014. године.

Подстакнути, за ђаке углавном неразумљивим натписом "Југославија" који још увек стоји на згради павиљона испод назива њихове школе, педагошки тим фламанске гимназије на челу са директором школе Хенком Милекампом одлучио је да отвори врата једногодишњем изучавању феномена југословенске посебности. Пројекат на коме ради педагошки тим од 7 професора (географије, историје, француског језика и књижевности, музике и уметности) обухвата теме: антифашизам, једнакост, социјална правда, еманципација, самоуправљање (раскид са стаљинизмом), југословенски надреализам, југословенски музички и уметнички модернизам - укратко, посебност "архитектуре југословенског пројекта", како у његовом поетском, тако и политичком облику. С обзиром на нераскидиву везу антифашизма и европског идентитета, и централну улогу сећања на антифашистичку борбу европских народа у школском програму држава чланица Европске Уније, ова белгијска педагошка установа радо се одазвала предлогу да освежи сећање на југословенски антифашизам као и друге посебности југословенског пројекта.

На осмишљавању и организацији пројекта раде и уметници, писци и истраживачи српског, југословенског, белгијског и немачког порекла окупљени око издавачке куће „Едицја Југославија“, уметничког колектива „Емигративе арт“ из Белгије и колектива „Шкарт“ из Србије. Позната белгијска редитељка документарно-експерименталног филма Сара Ванахт, у сарадњи са редитељком Нином де Вруме, снимиће филм о школској години посвећеној Југославији у Вевелгему.

Овим образовним пројектом наставља се континуитет једносеместралне "Учионице за деобу егалитарног знања и поетике: Мисилити Југославију двадесет година касније" остварене новембра 2011. године на катедри за Међународно право Слободног Универзитета у Бриселу.

Свечаном отварању изложбе и једногодишњег школског програма у петак присуствоваће и свих 220 ђака поменуте школе. Истога дана, са ђацима ће у својевресном разреду "југословенства", радити Ивана Момчиловић (Белгија), Љубомир Јакић (Белгија), Слободан Караманић (Немачка). Отварање изложбе биће пропраћено одговарајућим музичким програмом немачких уметника Хоман и Ундердорбен, приказивањем исечака из филма Милутина Косовца из 1971. године, "19 девојака и морнар", у којем улоге југословенских партизана играју Џејн Биркин и Серж Гензбург, приказивање филма Мирзе Идризовића "Азра" из 1988. године са Даром Џокић као главном актерком нарације о еманципацији жена, и концертом виолинисткиње Дејане Секулић која ће свирати дела композиторке Љубице Марић чија је музика илустровала југословенски павиљон светске изложбе 1958. године.

Југословенски павиљон („вршњак“ чувеног симбола Белгије и Брисела Атомиума) био је један од најмањих на светској изложби, али по проценама архитеката из целог света један од највеличанственијих. Саздан од гвожђа и стакла имао је за циљ да представи модернизам југословенских идеја и да промовише туризам и научна достигнућа тадашње Југославије. Југословенски павиљон је један од ретких сачуваних павиљона Светске изложбе у Бриселу.